Monday, November 7, 2011

April Fool vs Valentine Day



Salam



Hari ni rasa nak berkongsi sikit..even aku tahu korang2 semua dah tahu kan pasal benda ni...aku cuma nak bagi blog aku ni balance..coz blog aku ni banyak benda yang mengarut2 je dengan citer psl life aku yg x berapa nak seronok tu..huuuuu..so nak jugak la jugak habaq hang info2 yang baGUIHHHHHHH sikit..even korang dah tahu.



tak salah pun kalau baca...tak rugi ape2 pn..heee ^^



korang tahu kan pasal hari April Fool's??alaa hari yang korang seGHONOK kencing(tipu) orang tu..kalau hari tu kononye kalau korang tipu siapa2 macam tak kene apa la kan..coz hari tu memang untuk menipu je kejenye..tapi korang tahu tak sebalik hari tersebut sejarahnye



ok,sebenarnya perayaan April Fool's ni,adalah mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan islam di sepanyol.setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada,Sepanyol, kerajaan islam akhirnya runtuh diserang tentera2 kristian.penduduk2 islam di sepanyol terpaksa berlindung di dalam rumah masing2 untuk menyelamakan diri..tentera2 kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapus orang2 islam di sepanyol ni..



then pada masa tu,penduduk2 islam ni..diberitahu bahawa mereka boleh belayar keluar dari sepanyol dengan selamat bersama2 barang2 keperluan mereka dengan menggunakan kapal2 yang berlabuh di pelabuhan...orang2 islam yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan satu penipuan,telah pergi ke pelabuhan demi mendapat kepastian untuk melihat kapal2 yg dimaksudkan..



setelah berpuas hati,mereka membuat persiapan untuk bertolak..keesokan harinya iaitu (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke pelabuhan,dan pada masa inilah pihak kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk2 islam ini.



mereka juga tidak sempat menaiki kapal kerana semuanya dibakar,pihak kristian kemudianya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemua umat islam..peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudian diraikan oleh tentera kristian..keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja kat sepanyol,tapi kt serata dunia...yang sedih orang2 islam yang jahil mengenai peristiwa ni turut meraikan April Fool tanpa sedar kita sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai2 saudara sesama islam..





begitu juga hari Valentine day,valentine sebenarnya adalah seorang martyr(dalam islam di sebut syuhada)yang bersifat dermawan maka dia diberi gelaran Saint atau Santo..



pada tanggal 14 februari 270 M, St. Valentine dibunuh disebab pertentangannya dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius 2, untuk mengagungkan dia (st.Valentie), yang di anggap sebagai simbol ketabahan,keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup,maka para pengikut memperingati kematian st.valentie sebagai upacara keagamaan



sejak abad 16M,upacara keagamaan tersebut mula beransur hilang dan berubah menjadi perayaan bukan keagamaan...hari valentine kemudia dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut Supercalis yang jatuh pada 15 februari.





setalah orang2 Romawi itu masuk agama nasrani iaitu kristan,pesta supercalis kemudia dikaitan dengan kepercayaan orang eropah bahawa waktu kasih sayang itu mula bersemi bagai burung jantan dan betina pada 14februari.dalam bahasa perancis Normandia,pada abad pertengahan terdapat kata Galentine yang bererti galant atau cinta.persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang fikir bahawa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada 14februari.dengan perkembangan zaman,seorang martyr bernama st.valentino mungkin akan terus bergeser jauh dari matlamat sebenar perayaan tersebut.manusia zaman sekarang ini kenal valentie melalui greeting card,pesta persaudaraan..



kalau tak silap aku jugak..hari valentine ini dimana hari paderi diberi pelepasan untuk memuaskan nafsu..means bahasa kasar romen la..coz paderi kan tak boleh kahwin..so diorang diberi hari khas untuk puaskan nafsu...itu sebab la kalau valentine je,banyak orang wat projek..benda2 ni boleh merosak kan akidah sekaligus memperkenalkan gaya hidup barat..



so bak kata nabil..lu ade otak..lu pikir la sendiri...Assalamualaikum..peace ^^

7 comments:

siti hidayah said...

Info yang menarik. zaman sekarang orang cakap dah berbalik kepada zaman dahulu, zaman jahiliah.

Hmm, renungan bersama entry ni :|

rubi.is.me. said...

Tak bukak mata, ta nampak lahh.. ta bukak hati, MATI ! oppss :x

aizadalias said...

siti : =)

rubi : ape benda ko mengarut ni?hahah

rubi.is.me. said...

diamlahh aizadalias ! HAHA cakap dgn budak mmg salu kata mengarut :P

Cik Wawa said...

good info...nasik kandaq mmg best

weiyuuu ;~

msredcheesecake said...

Masa muda dulu sambut valentine... Skang Tak lagi...

IZNIE MEI said...

kalau 11 nov 2011 pulak?