Thursday, July 14, 2011

Perigi Mencari Timba


Assalamualaikum =)

Hari ni aku nak cerita pasal pilih memilih..tapi apa yang nak dipilih eh?Nak jadi jiwang kejab boleh x?hahaha.

Ok,berbalik kepada pilih memilih ni,KEBANYAKAN orang kalau nak bercinta or kahwin mesti la nak yang kalau boleh sopan santun,cantik/handsome baik n bla-bla kan..
tapi kalau nak diikut kan,peratus memilih lebih tinggi bagi lelaki daripada perempuan..nak tahu sebab apa?

Ok baiklah(skema gile)..erm,korang pernah dengan kan peribahasa " perigi mencari timba" ?. perkara yang kecil bagi lelaki,tetapi perkara besar bagi perempuan,pantang perempuan mendengar apa lagi kalau kena sindir dengan peribahasa ni.Tapi perigi mencari timba ada pelbagai jenis, dengan perubahan zaman sekarang,perigi mencari perigi pon ada,timba mencari timba pon ada..haish tak tahu la jenis golongan ini..sedih betul.

Berbalik kepada tajuk,sebab apa aku kata macam ni..sebab lelaki lebih random nak minat or suka seseorang coz lelaki kan..x ada hal la nak mengorat..kalu nampak pompuan cantik..semua dia nak ngorat kan.(uhuk2).So lelaki ni peluang untuk memilih lebih tinggi..siapa2 dia nak pon dia boleh try..dapat tak dapat tu belakang cerita..sebab lelaki ni berani =D

Bagi perempuan,korang tak banyak pilihan sebab,tak kan la korang tergedik nak pergi mengorat lelaki pulak kan...tambah-tambah korang ni yg gile hot cantik semua la ada kt korang..mesti la jatuh standard.mula la keluar ayat "tak akan la aku nak g mengorat dia kot,aku kan perempuan..cantik pulak tu" haha..so secara tak langsung,korang boleh memilih jugak..tetapi memilih lelaki-lelaki yang mengorat korang jela..so peratus pemilihan di situ kecil.

Kalau korang minat seseorang tu,belom tentu dia minat korang lagi..walaupun korang gile lawa habis..sebab kita kena tahu..tak semua orang kat dunia ini suka kat kita =)
so,tak perlulah nak memuaskan hati semua orang.buat relex je ok..tapi itu la..selalu nya perempuan kalau suker seseorang tu..pendam je..nak buat macam mane kan..sebab harga diri korang lebih tinggi dari lelaki..malu la awek pergi mengorat lelaki weyyy.haha..tapi zaman sekarang macam-macam boleh berlaku kan.

Sebelum mengakhiri cerita,ada baiknya disentuh sikit pasal "perigi cari perigi" dan "timba cari timba" .Kalau perigi mencari timba agak kurang sopan,macam mana pulak jenis dua ketegori yang lain ini?tentulah dianggap luar biasa dan dipandang hina,betapa songsangnya dunia hari ini.
dan kalau boleh tak usahlah perigi mencari timba kerana akan menjejaskan maruah diri.Tetapi kalau dah terpaksa kerana tidak sabar orang masuk meminang,uban pun sudah tumbuh,pergi la mencari dengan bijak supaya tidak di pandang serong =)


Allah S.W.T berfirman,"Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat,perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untunk perempuan yang baik." (an-NUR':26)

21 comments:

♥ cik_farah ♥ said...

sy setuju! huhuh

aizadalias said...

jangan marah ye cik kak..hihi ^^

alyaclumsy said...

lepas ni nak carik baldi la. haha!

aizadalias said...

baldi moden sgt..susah t..haha

Syuhada said...

haih, kalau takde orang suka kat kita, sampai mampus la kita tak dapat memilih. kesian perempuan. dah tu, bukan senang nak suka dkt orang yg suka kita. Degil , nak jugak laki yg tak suka kita tu . susah perempuan ni.

aizadalias said...

klu ade jodoh x kemana..nnti ade la kerabat d raja yg msuk minang 2 =D

Atiqah Wadiah said...

x kesah lar dia tuh cantik or nsem ker x..jnji hati cantik n nsem..hehe :)

Husna.Ma said...

perempuan pendam cos die nak laki tu paham2 snndiri through her words and action. tp kalau dh lampi sgt terus terang jelah. x salah kot? berkawan bukan nak kawen terus ye dak? but tak sume yg rase tindakan ni betul.

aku ade tye someone bout this and he said that laki skg x kisah kalau perigi cari timba cume org zaman dlu2 je yg pikir x manis kan

and as for me kalau dh suke why not you start first but in x better way la kan. you know what i mean kan? haha. so goodluck in future jad! :)

aizadalias said...

atiqah : untung le dpt laki hati baik n hensem..hihi

una : perh..details gile..btol gak ckp ko.hak individu..lain org lain care..hihihi..chill ^^

amir aizat said...

carilah selagi mana boleh mencari

aizadalias said...

kalau rajin..haha

::. suzanna sabri .:: said...

Cewahh.. btul 2. jatuh standard popuan. hehehehehe. ;p

Anna Aziz said...

innamal a'malubinniat :))
semuanya bergantung pada niat
lain org lain pendapat kan.
nice post =)

aizadalias said...

suzana : xada la jtuh sgt..cover blik ;p

anna : tq ustazah..malu sye.hihi ;p

Hafeesz Amran said...

skunk pompuan lebih berani ngorat laki...laki lak yg cuak..haha

aizadalias said...

hahaha..pmpuan plak yg gentle

-amor fit- said...

menarik....ala...ap ade pd rupe...
klu jdoh x kemane...( merepek jap)
hhehehehehhhehehehh

aizadalias said...

hehe..yup2..klu jodoh x kemana =)

Eyka said...

tapi eyka tak setuju pompuan skrg skop memilih dia sikit...sebab ade je pompuan yg cantik tapi berani mengorat laki..so fakta awk ni salah!hehe:)

#anywy good afford la cite ni..hee:)

aizadalias said...

ni bukan fakta..ni pandangn sye je ;p

myb la kot..sye ckp kebnykan pmpuan je..myb pmpuan 2 gntle la kot..haha

Eyka said...

haha..xkesh la fakta ke tak..awk dah cakp dah pon..haha:P

# ye la kot..haha:P