Friday, August 3, 2012

SMART CLEANING CEILING FAN



Nowadays, all the residential houses equip with blade fan, because of the design and the way it can reduce the hot temperature, this fan blade installed at the top of the house or at the ceiling.. because the high of this fan blade from the floor, make it difficult to clean without using the additional equipment like steel stairs .
(amboi cakap ongputih lak aku) he he he he.

bahasa rojaknya,boleh dikatakan zaman sekarang semua rumah mempunyai kipas siling. tapi kalau yang terlebih kaya tu tak pakai la kot rasanya... mahu sampai ke tandas pun pasang air-cond kan? so untuk aku punya mini projek untuk sem lepas.. aku dan group aku buat la satu projek ni..

nama pun mini projek.. so buat yang simple-simple je as long it can function.. aku bagi tips la kalau nak buat apa-apa projek, kita cari je mana-mana masalah dan kita atasi masalah tersebut.. contoh nya group aku buat research sikit, masalah apabila hendak membersihkan kipas siling.. sering kali kalau kita lihat ibu bapa kita terpaksa naik tangga untuk bersihkan bilah kipas bukan? risiko tu tinggi, kang kalau terjatuh.. apah tak heyyyy yopppppp..so aku dapat idea dari situ..





bagi memulakan sesuatu produk, tak kira la apa-apa produk pun kat dunia ni.. semuanya dimulakan dengan sketching then lepas tu kita boleh draw la dekat mana-mana software CAD contonhya yang aku sering guna CATIA...hehe..ye la dengan korang draw pakai software ni.. korang boleh try and error contoh kalau projek-projek yang besar sebelum ni macam buat kereta tu.. dengan CAD ni kita boleh wat analisis, try barang tu barang ni.. so di alam maya CAD ni.. tak ada pembaziran dari segi wang, tenaga dan apa-apa pun kalau kita tukar-tukar design and materials produk tersebut.. so sehinggalah kita decide the best design then kita boleh fabricated.

then group aku decide nak guna barang yang terpakai je.. nama pun mini projek.. bukan nye final year projek..investment banyak-banyak pun macam rugi jugak.. tapi kalau korang nak nampak cantik.. tak salah nak keluar modal lebih sikit =)


kan dah senang gituuu.. tak payah nak rabat tinggi-tinggi kan


nama projek ni adalah " SMART CLEANING CEILING FAN " . function benda ini senang je.. korang just masukan bilah kipas tu yang di apit oleh berus roller.. then just on swtich, motor akan bergerak dan roller akan berpusing dan bersihkan habuk-habuk pada bilah kipas tu.. just flow je dekat bilah tu.. senang kan =)

barang-barang terpakai kat tepi-tepi jalan pun korang boleh dapat, berus roller cat rumah tu yang cantik-cantik korang boleh beli.. yang kitaorang ni dah kena gigit dengan tikus..haha + dengan batang dia untuk holder, then DC motor and kit elektronik korang boleh beli kat kedai elektronik and gear untuk gerakan roller tersebut dan lastly bateri..


jangan pakai motor kereta dash yonkuro udah le..haha




plus minus projek ni... hanya RM30 sahaja...kami hanya guna barang-barang terpakai. tu yang nampak buruk tu.. lagi pun ni just prototype.. tapi nampak kan benda ni function macam mana, kalau nak buat inovation lagi cantik pun boleh.. 


time presentation





tak payah tengok la muka aku yang tak tidur-tidur tu, lagi pun muka forever alone kan..haha.. di ulang sekali lagi. projek menggunakan barang terpakai.. korang boleh cantik kan dia dengan beli yang baru-baru sikit berus roller dia tu.+ panjang kan lagi ke batang holder tu. macam aku cakap tadi berus roller kami kena makan dengan tikus...haha

p/s : sorry la, aku tak tahu nak cerita benda apa.. nak cerita life aku pun bukan best pun.. saja la nak share-share ilmu sikit.. mana tahu ada company-company nak beli ke..hehe. ok bye selamat berpuasa =)

credit to our group : Amirul Afiq dan Siti Nur Faezah

kalau nak lihat projek-projek yang dulu klik sini http://aizadalias.pigeon-hole.html


16 comments:

Emildza Jay ♥ said...

Smartla ejad! :D

aizadalias said...

buruk la..hahaha ;p

Rawkzell said...

jom usha lisa surihani

http://www.jerazhar.blogspot.com/2012/08/lisa-surihani-dikatakan-semakin-berisi.html

Iefa Ujang said...

bijak bijak . anak sape la ni . . . :D

aizadalias said...

kebetulan je ni..hihi =)

aNiss :):) said...

wow! bijaknya. kreatif jer :)

Lyaa Suriany said...

kreatip dan inovatif nyaaa

dira sunshine said...

assalammualaikum,
boleh saya minta pertolongan dari abang untuk projek ini tak...??
i hope...

aizadalias said...

@dira sunshine owh boleh je =)

fatin izati said...

boleh minta report project nie tak. hope sangat :) emeil. atienztyzty@gmail.com

fatin izati said...

boleh minta report project nie tak. hope sangat :) emeil. atienztyzty@gmail.com

fatin izati said...

boleh minta report project nie tak. hope sangat :) emeil. atienztyzty@gmail.com

fatin izati said...

boleh minta report project nie tak. hope sangat :) emeil. atienztyzty@gmail.com

Suraya Zainal said...

assalammualaikum,
boleh saya minta pertolongan dari abang untuk projek ini? Harap dapat membantu

nadya kamidan said...

hi. boleh terangkan tak macam mana buat projek ni. kalau boleh bagi information please email nadyakamidan@yahoo.com. harap dpat membantu :)

Ezzham Anuar said...

Asslamualaikum...projek abg nih nk dkat sama dgn saya...boleh saya nk tngok porposal abg x? Bt sbagai contoh...boleh email kt ezzhamakim97@gmail.com