Saturday, October 8, 2011

sangat merindui zaman ini

salam



bila nak diceritakan zaman sekolah dulu..banyak beza dengan zaman sekarang..budak2 yang lahir tahun di kalangan 90an mcm tu mesti ingat benda ni semua. zaman dimana dunia tanpa batasan yang kita sendiri tidak tahu erti penat, kecewa, tansion, sedih, matlamat kita hanya satu sahaja..happy, berlari dan terus berlari..inilah yang aku rasa dulu, dan tak mungkin rasa macam ni lagi =.=



korang ingat lagi takk?? satu ketika dahulu..pansil box ni menjadi kegilaan pada kita, mana tak nya terasa canggih kot time tu..pensil box boleh bukak depan belakang bagai..yang tak tahan tu siap ada sharpener kat tengah2 lagi..lepas tu belagak konon2 kalau kawan datang ada nak pinjam pensel ke ape ke..saje la duk tayang cari pensel kat mana..semua tempat pensil box tu dia nak bukak ;p





aku pn tak pasti zaman kanak2 time tu hobi kegemaran mengumpul koleksi2 pemadam ke ape..sebab time tu suka sangat pemadam banyak2..yang best tu time lawan pemadam, siapa yang menang dapat pemadam..so siapa yang kira banyak pemadam tu kira dia la ranking paling power laa..tapi aku tak berapa nak hebat sangat..aku beli je banyak2.. nak menunjukan aku hebat..pastu pergi sekolah simpan dalam beg plastik..pastu tunjuk kt orang..kau adaa?? ;p



aku ni nak dikatakan..bukan la suka membaca sangat..tambah2 buku ilmiah..tapi bila sebut je pasal buku dragon ball..laju je..siapa tak tahu weyy..top kot citer ni sblm cerita naruto...setiap bulan je tak sabar nak beli buku yang baru..then beli pn bukan nya nak baca sangt pon...just nk tgk gambar je..tujuan utama tak nak miss beli disebabkan setiap buku tu kat label dia ade gambar..so kalau beli setiap episod kalau di kumpulkan jadi la macam 1 gambar..heeeee..tak macam sekarang, buku tak keluar lagi semua dah boleh baca kat internet..macam aku tengah layan naruto sekarang...perhh lame gak kot..dari zaman sekolah menengah sampai la hari ni tak habis2.



kalau korang nak tahu apa makna cinta itu buta..sejarahnya bermula di sini la..dulu aku ingat lagi...time aku sekolah ada sesi pagi and petang..actually banyak cara nak berkomunikasi dulu..depends kemampuan masing2 la...yang macam orang berada sikit tu, diorang pasing2 surat..pastu letak dalam beg siap buh bedak sekilooo habaq hangg..tapi bagi yang kurang berkemampuan mcm aku ni..kita orang ayat tulis kat meja baiiiii..siapa yang sesi pagi selalu tulis "hye boleh berkenalan"..pastu nanti yang sesi petang baca thn rply..lepas dah baca..padam yg lama..pastu post new entry..kalau tak padam nnti kantoi..so dari situ la saat berkenalan..sering berbalas dan akhirnya hubungan pn terjalin..dulu tak tahu muka macam mana pn main bedal je couple..ikul luck laa..siapa dapat yang lawa,lawa la..siapa yang dapat kurang lawa tu..nasib la...ni la baru di namakan cinta itu buta..ekekekkeke..dulu kami tak ada handphone..zaman sekarang budak darjah 1 pn dah pakai handphone

tambahan penaja,zaman sekarang " lelaki suka pada perempuan yang cantik..memang lumrah manusia..tapi perempuan cantik suka pada lelaki tua kaya" pada laki2 tak payah nak smart sangat la..zaman sekarang orang dah tak tenguk muka dah..rugi je smart2 ni..semua ni je $.$


"toraaaa datang lagi" ni tag line yang paling aku suka cakap time dulu..balik je sekolah, terus pergi kedai leman..cakap kt mak nak beli cokelat..padahal motif utama beli tora bukan pasal cokelat pn..pasal ada permainan dalam kotak cokelat tu..pastu makanan dia x makan pon..di buang2 nye...huh

haaa...yang ni permainan favourite aku..bukan nak berlagak ke ape ke..aku di antara pangkat2 otai dalam permainan tutup botol(ceper)ni..tempat aku panggil tutup botol..tak tahu la tempat korang panggil ape lak...permainan ni top bagi budak2 lelaki,kalau macam perempuan diorang nya game batu seremban tu kan..tapi lelaki main yang ni la..memang kalau dilihatkan nampak mudah tapi ia memerlukan stratergi..stratergi apee?? korang main dulu baru tahu..sebab nantikan korang kena ambik 1 penutup botol tu sebelum korang target mana2 la..konon nak rangka mana nak target dulu la..perlu juga mempunyai kemahiran menembak tepat pada sasaran serta fokus yang tinggi yaa kawan2 ketika membuat penimbangan



dulu mak aku pelik dan hairan..kenapa la anak dia kerap membeli buku tulis matametik yee..mak pun beranggap bahawa si anak ini minat di dalam mata pelajaran matametik..mane tak nya, tak sampai sebulan beli baru..padahal buku mat ini di jadikan medan peperangan..korang ingat lagi tak permainan titik ni?game ni pn sangat popular zaman aku..game yg memerlukan strtegi ye adik2 semua..cara permainan, korang kene kepong korang punya lawan punya titik..siapa dapat makan banyak dia menang la..

and lagi 1 game ular ni..actlly aku agak geram sbnrnye nak main..letih kot main..dah la kena lempar dadu..pstu dapat pulak satu..letih la nak naik tangga hoiiiii..pastu yang paling sakit hati..penat2 dah nak smpai finishing tu..mesti tak boleh lepas,asyik kena makan dengan ular then turun la balik ke bawah..grrrrrr

masuk je zaman sekolah menengah dah jadi jahat sikit..bukan sikit la..bnyk sebenarnya..nak kata jahat tu tak jugak..nakal la (ayat nak sedapkan hati)..korang bayangkanla..kat cikgu sendiri pn nk kenakan..huh



ni la salah 1 contoh perangkap yang kami buat...kitaorang letak la apa2 yang boleh di letak dekat pintu...kalau boleh ambik la selagi boleh..letak jela apa2 pn..then bila siapa2 bukak pintu terkena la..hahaha..sebenarnya bukan nak kenakan cikgu..actlly nak kenakan budak perempuan kelas aku..tapi yang jadi magsa cikgu aku..adoiiiiiii..maaf cikgu..kami tersilap target..tak tahu pn cikgu nak masuk time tu..ingat cikgu tak datang ;pp


tapi ni time zaman jahiliah aku dulu la..banyak lagi benda2 jahat2 nakal2..siap bawak bola main dalam kelas pn cukup..kelas kami ada air-cond ok..so tak berpeluh..haha..tapi cukup la yang ni sekadar tahu..kalau nak di ceritakan..banyak lagi..zaman kami memang berbeza dari zaman sekarang..kalau nak di ingatkan teringin sangat2 nak main benda ni semua..and kalau boleh aku nk jumpe semua kawan aku dari tadika sampai la sekarang..nk wat reunion..boleh x kalau macam tu??yelaa..tanpa kawan siapa la kita..duit, awek boleh di cari..kawan yg baik mane nak cari.






"Kahwin, ada anak, pertemuan dan perpisahan.. itu semua boleh terjadi berkali -kali, tapi alam persekolahan hanya datang sekali.. tak kira walau kita hebat atau pun tidak, itulah memori pahit manis yang akan kekal buat selama-lamanya =.= "


12 comments:

Amirah Jafri said...

wow.. xsangka lelaki pun boleh jugak teringat memori2 zaman dulu kala :) hehee

Amirah Jafri said...

nice one :)

aizadalias said...

kami pn ade perasaan jugakk.wekk ;p

El-Janna said...

rindu maian pemadam:(

aizadalias said...

jom fight..ade bran?haha

Husna.Ma said...

suke beli tora tu. coklat die sedap weh asal ko buang. adui ya pun. ak penah dpt cincin tora dtg lg.ko ade? haha. joke2 :D

Jer ... said...

cam kenal je tagline tu ... haha ...

rubi.is.me. said...

tacing seyy kali nihh entry ko :")

aizadalias said...

una : ey aku ade semua siri tora je..ape lagi yg ko ade semua aku ade ;p

jer : under 18..hahaha =D

rubi : jgn tching la wey..heeee

IZNIE MEI said...

bestnyaaaaa...
senyum sendiri baca entry ni..
kite lahir tahun sama..
permainan pun sama :)

Eyka said...

zaman sekolah laa yg pling beshhh..:)

gua tak pon pilih laki berduit..gua pilih hati laa..klu jaht byk hrta watpe.. mesti kne dera hari2..
tkot weyy -.-

Hany Rara said...

huh quote last skali tuh sgt tacing~ T_T

yg knal-2 tulis kt meja tu slalu gak main atas meja lam makmal sains~ hak3